vrijdag 28 februari 2014

dinsdag 25 februari 2014

scriptie update


Ik zal later nog mijn presentatie voor de eerste opzet van het scriptie thema uploaden. Maar hier alvast wat research resultaten. De volgende vragen gaan zijn: In hoeverre moet ik het thema inkorten, wat is de focus en waarmee kan ik dat achtergronden. 

Bron: CREATIE Nr. 4 december 2013maandag 24 februari 2014

Bij de Volkskrant wordt vrolijk getekent.
Mode elementen voor het MODE special.
Deadline tekst en layout vrijdag,
publicatie-datum 1 maart.
De paden van het magazine zijn lang.
De druk en de vervoer duurt in totaal een week.

De tekeningen ondergingen een hele procedure. Ik begon met lijntekeningen. Wanneer is je een lijn zeker genoeg, maar sympathiek genoeg voor een goede illustratie. Wanneer ben je een goed tekenaar en wanneer overdoe je het?

En later werd ingekleurd. Wanneer is een streek zeker genoeg, maar sympathiek genoeg voor een goede illustratie. Wanneer is het los genoeg, maar nog vorm gebonden?

Met deze opdracht heb ik de fijnheden en moeilijkheden leren kennen en begrijpen. Want een moeilijkheid krijg je bij de krant, die jij tijdens de opleiding veel minder tegen komt:

Hier staat het verhaal vast en daarbij moet je beeldmateriaal verzinnen.
Met de studie heb je nog veel te veel vrijheden. Past het verhaal niet bij het beeld, dan verander je het verhaal.


woensdag 19 februari 2014Bron: Volkskrant magazine Nr. 679, 15 februari 2014, pg. 50 - 52

zondag 16 februari 2014

"Een pil uit de bieb"
een pil uit de bieb
tekst IRIS DEKKER illustratie NINA HEWELT

jaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!! Sie ist da! Die Ausgabe mit meiner Erst-Publikation für Volkskrant Magazine.

maandag 10 februari 2014

O O

elke dag veertig minuten de baas zijn.
de voetgangers zijn bang voor je.
de autobestuurders bang voor de eigen schuld.
en iedereen stopt voor de persoon op twee wielen.

rood is alleen rood als er echt een auto aankomt, en soms niet eens dan.

ah, wat een feest!

Fotografie talenten en eigen werk maken

De tweede week Volkskrant magazine is begonnen. Ik ben super blij natuurlijk dat mijn foto gepubliceerd wordt en over de vrijheiden die het werken bij het magazine brengt. Illustraties bijvoorbeeld, daar is juist individualiteit gevraagd en dat is ook een van mijn volgende opdrachten. Maar het werken bij een krant vereist niet alleen eigen insteek en creativiteit. De hele vrijdag heb ik daarmee doorgebracht mails te schrijven. Een rubriek toont elke week een werk een nieuw fotografie talent. Dat betekent dus research wie is geschikt voor die rubriek, contactopname wil je jouw werk ter beschikking stellen, vragen beantwoorden ja, wij willen meer info en het foto moet 300 dpi hebben... En dat eist organisatie vermogen. 

dinsdag 4 februari 2014

Volkskrant magazine

Dit is mijn nieuwe werkplek bij Volkskrant magazine. Vandaag was mijn tweede dag en het bevalt heel erg goed. Ik ben stagiaire in de beeldredactie. Dat is in het algemeen gezegd het organiseren en coördineren van het gehele beeldmateriaal van het magazine en dat houdt in het engageren van de meest verschillende fotografen voor bijvoorbeeld een portretserie of een interieurserie of dergelijks. Het gaat om het uitzoeken van beeldmateriaal in beeldbanken of uit het reek fotografen/illustratoren die ter beschikking staan. Dan gaat het verder om de verdeling van de foto's en het cropping. Het gaat om beeld en sfeer, om het bijhouden van contacten. Jij bent gevraagd om nieuwe talenten te ontdekken en het passende beeld bij een verhaal te plaatsen. De eerste dag werd ik vooral met alle technische hulpmiddelen bekend gemaakt. Hoe moet je foto's uploaden en waar zodat de vormgevers het weer terug vinden. Waar vindt je beeldmateriaal? Welke stocks kan je gebruiken? Waarop heeft het magazine een abonnement? De inloggegevens moesten worden geregeld en mijn eigen Volkskrant-email-adres. Verder leer je natuurlijk in loop van de tijd de rubrieken en wat dat precies inhoud. Welke fotografen of illustratoren kunnen worden benaderd, welke fotoseries worden ingekocht? Wat past bij het thema? En nee, in de winter worden geen foto's van vrouwen in zomerjurken geplaatst. Natuurlijk niet, maar daar denk je van tevoren niet over na. Vandaag mocht ik al mijn concept voor een foto voorstellen dat in de rubriek trends onder het thema bibliotherapie moet worden geplaatst. Na de bespreking met mijn begleider/de huidige fotoredactrice en kleine veranderingen heb ik het aan de vormgever en aan de hoofdredacteur laten zien en zij vonden het een toffe idee, dus ik mag het omzetten en misschien of zelfs heel waarschijnlijk (maar wie weet) verschijnt dan mijn beeld al over twee weken in de zaterdagskrant :) Dat was echt een geslaagde tweede dag! Ik zal er zeker heel veel kunnen leren. Wat ik zelf vooral leuk vindt aan het magazine dat het doelgericht is, maar als magazine zijnde ook nog vrijheid voor eigen insteek openhoudt. Ik ben enthousiast en heb al weer zin in morgen!

zondag 2 februari 2014

Sanne de Wilde | THE DWARF EMPIRE


Sanne de Wilde is fotograaf bij de Volkskrant en stelt tot medio maart haar eindexamenproject tentoon:
een fotoreportage over een pretpark in China waar Lilliputters leven en twee keer per dag een show voor bezoeker geven. Zij komt heel dichtbij het leven van de mensen buiten hun dagelijks rollenspel.

A M S T E R D A M

De komend zes maandag ga ik stage lopen bij de Volkskrant. Ik heb een kamer in het westen van Amsterdam wat betekent dat ik vanaf nu elke dag veertig minuten met de fiets heen en veertig minuten weer terug van mijn werk en naar huis moet. Maar dat maakt mij helemaal niks uit. Ik fiets door de drukke straten van Amsterdam en ben blij dat ik een half jaar mee mag draaien in Nederlands hoofdstad. 

werkschouw semester 5
Het was een geslaagde werkschouw! Way to go to Amsterdam!